Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Görög szószedet tudnivalói

2013.02.07

Hirdetés Balla Péter görög nyelvgyakorlati tanegységéhez - Görög szószedet:

 

A lelkészi szakon a zárthelyi dolgozat megírásáig elkészítendő egy görög szószedet az adott félévben nyelvileg elemzendő újszövetségi fejezetekből. Mindenki egyénre szabottan azt szótárazza ki, amit eddig nem tudott nyelvileg ezen szakaszból, tehát a számára új szavakat, valamint a nehezebb nyelvtani alakokat.

A szószedetet kézzel kérem elkészíteni. Kérem a szótári alakot is mindig kiírni, és mindazt, amit a görög szöveg első elolvasásakor nem tudtak. Az igéknél kérem négy oszlopba írni egy-egy szó anyagát: a görög szótári alakokat, a szavak szótári jelentését, az adott helyen előforduló nyelvtani alak pontos meghatározását és az itteni jelentést. (A szótári alak jelentése helyenként nagyon eltérhet az itteni jelentéstől, pl. ha a szótári alak aktív, az itteni alak pedig passzív.) A főneveknél fontos adat a szó neme (lehet pl. a névelővel jelezni), és az egyes szám genitivusa is.

Kérem, hogy tanulják is meg, mert a szótárazás a tanulás része, - a végcél a szavak megtanulása!

A szószedetet mindenki hozza magával a zárthelyi dolgozat megírásának alkalmára. A zárthelyi dolgozat megírásakor kell leadni a szószedetet a zárthelyi dolgozat írását felügyelő tanárnak.

Javaslom, hogy a szószedetet őrizzék meg, mert szigorlaton is lehetnek tételek e fejezetekből.

 

Frissítve: 2019. március 1.

 

Prof. Dr. Balla Péter

tanszékvezető egyetemi tanár,

KRE HTK, Újszövetségi Tanszék

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.