Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Görög szószedet tudnivalói

2013.02.07

Hirdetés Balla Péter görög nyelvgyakorlati tanegységéhez (Görög nyelv 3. és 4.) - Görög szószedet:

 

A lelkészi szakon a szemeszterek szorgalmi időszaka vége felé tartandó zárthelyi dolgozat megírásáig elkészítendő egy görög szószedet az adott félévben nyelvileg elemzendő újszövetségi fejezetekből. Mindenki egyénre szabottan azt szótárazza ki, amit eddig nem tudott ezen szakaszból, tehát a számára új szavakat, valamint a nehezebb nyelvtani alakokat.

A szószedetet kézzel kérem elkészíteni. Kérem a szótári alakot is mindig kiírni, és mindazt, amit a görög szöveg első elolvasásakor nem tudtak. Az igéknél javaslom négy oszlopba írni egy-egy szó anyagát: a görög szótári alakokat, a szavak szótári jelentését, az adott helyen előforduló nyelvtani alak pontos meghatározását és az itteni jelentést. (A szótári alak jelentése helyenként nagyon eltérhet az itteni jelentéstől, pl. ha a szótári alak aktív, az itteni alak pedig passzív.) A főneveknél fontos adat a szó neme (lehet pl. a névelővel jelezni), az egyes szám alanyeset (nominativus) és az egyes szám birtokos eset (genitivus) is.

Kérem, hogy tanulják is meg, mert a szótárazás a tanulás része, - a végcél a szavak megtanulása!

A szószedetet mindenki hozza magával a zárthelyi dolgozat megírásának alkalmára. A zárthelyi dolgozat megírásakor kell leadni a szószedetet a zárthelyi dolgozat írását felügyelő tanárnak.

Javaslom, hogy a szószedetet őrizzék meg, mert szigorlaton is lehetnek tételek e fejezetekből.

 

Frissítve: 2020. augusztus 7.

 

Prof. Dr. Balla Péter

tanszékvezető egyetemi tanár,

KRE HTK, Újszövetségi Tanszék

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.